Glasvezel, Echten, Echtenerbrug en Delfstrahuizen klaar voor de toekomst


Komt einde kabeltelevisie bij Ziggo een stap dichterbij.

Klik op de link en lees het verhaal. 

Herinnert u zich deze nog?


De floppy disk, zo'n 25 jaar geleden, had een opslagruimte van 720 kB. Voldoende ruimte voor boekverslagen, programma's als Wordperfect en games als Prince of Persia. In die tijd kon je ook ontzettend veel gegevens opslaan op een harde schijf van 20MB. Tevens kwam internet langzaam op gang met de eerste inbelmodems over de telefoonlijn. Dit vond de rest van het gezin niet leuk, want de telefoonlijn was dan bezet.

Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe toepassingen en honger naar data


We zijn nu gewend aan opslagmedia zoals USB sticks en DVD's, games passen al lang niet meer op CD's, digitale foto's zijn zomaar 10MB per stuk en we slaan steeds meer op in de cloud. Met ADSL via de telefoonlijn (KPN) gaat dit al lang niet meer snel genoeg, met coax-kabel (Ziggo) kunnen velen nog wel even vooruit. Maar de honger naar data blijft stijgen, gemiddeld met 30% per jaar. In de grafiek zijn de snelheden per techniek afgezet tegen de afgelopen jaren.

Glasvezel snelheid 2019

Wat brengt de toekomst ons?


TV's krijgen steeds hogere resoluties en gaan van HD naar ultra HD. Tegenwoordig worden ultra HD TV's verkocht van 4k en 8k (16x scherper beeld dan gewoon HD). Binnenkort komen ook de eerste uitzendingen op ultra HD.

Werken in de cloud is voor velen al heel gewoon. Daarbij is niet alleen de download snelheid belangrijk, maar ook een hoge upload snelheid. Dit geldt ook voor andere ontwikkelingen, zoals zorg op afstand, waarbij patiënten worden benaderd via beeldbellen. En dan IOT, Internet Of Things; steeds meer apparatuur is continue verbonden met internet, denk bijvoorbeeld aan de slimme elekticiteitsmeter, bewakingscamera's en de CV ketel. En nieuwe toepassingen staan op de stoep.

De trend naar meer data blijft stijgen, elke 3 jaar ongeveer een verdubbeling. Dit betekent dat ook coax binnenkort tegen zijn plafond zal lopen. Glasvezel kan theoretisch bijna onbeperkt veel data versturen met de snelheid van het licht. Waar ADSL en coax gedeelde netwerken zijn (je deelt de snelheid met de buren, waardoor de verwachte snelheid nooit wordt gehaald en zelfs sterk afneemt in de piekuren), is glasvezel niet gedeeld; de snelheid waarvoor je betaalt, krijg je ook.

Kortom, glasvezel is het medium voor de toekomst.

Is 5G mobiele data een alternatief?


Niet echt. Omdat de benodigde frequenties nog niet kunnen worden vrijgegeven, kan er pas rond 2025 worden begonnen met de uitrol. Dit zal alleen gebeuren in rendabele gebieden, waar zich veel gebruikers rond de zendmasten bevinden. De investering is ook enorm, want er moeten zeer veel masten worden bijgeplaatst. Daar komt bij dat 5G, evenals 4G, een gedeeld netwerk is, waarbij de snelheid afhankelijk is van het datagebruik van je medegebruikers. Je kunt wel aanvoelen wat er gebeurt als half Nederland op ultra HD naar een WK wedstrijd kijkt via 5G, dat gaat niet werken. Het is dus vooral bedoeld voor onderweg.

Echten, Echtenerbrug en Delfstrahuizen kiezen voor de toekomst


Het was even slikken; Echtenerbrug, samen met 8 andere kernen binnen de gemeente, hebben we de benodigde 35% aanmeldingen niet gehaald op 1 juli. Omdat DFMopGlas glasvezel voor iedereen willen realiseren, krijgen de inwoners van deze kernen extra tijd tot 1 september om zich aan te melden.

Deze 35%, dit moet toch te realiseren zijn!


Spontaan kwamen een aantal enthousiaste dorpsbewoners bijeen om plannen en acties te bedenken om Echten, Echtenerbrug en Delfstrahuizen aan te laten sluiten bij het medium van de toekomst.

Woont u in één van deze dorpen, dan kunt een flyer "Wij doen mee! Echtenerbrug" ontvangen. Iedereen die zich heeft aangemeld en de flyer voor het raam heeft hangen, maakt de komende 5 weken elke zaterdag kans op een lekkernij van een lokale ondernemer!

U hoort vast nog meer van ons,

De ambassadeurs.
Nog niet helemaal uit welke provider? Klik in het menu boven op provideroverzicht voor een overzicht van de mogelijkheden per provider.

Ook kunt u zich aanmelden via het speciale aanmeldformulier.

Print het formulier uit, vul het in en lever deze in bij Drukkerij de Vries, Duimstraat 30 8539 SE Echtenerbrug.